Dupa ce lecturasem pe clujust.ro randurile judecatorului Cristi Danilet despre conflictul intre valori sau conflictul cultural care ar sta la baza terorismului, voiam sa intervin, cu atat mai mult cu cat maine, 24 martie, sunt invitatul ELSA pe subiectul criminologiei terorismului. Da, criminologia etiologica sta in picioare aici prin teoria lui Thorsten Stellin: valorile morale sau normele de conduita care se afla la pol opus produc „bum”-uri violente. Ca reconcilierea ar fi imposibila. Daca eliminam „supunerea” Occidentului in fata tarilor arabe din Orientului Mijlociu, suntem de acord si cu aceasta. Dar nu doar conflictul cultural este cauza terorismului! 

Terorismul exista pentru ca Occidentul a dorit implementarea propriului sistem de credinte si valori unor tari arabe precum Egiptul, Iranul etc. Israelul a fost una dintre putinele tari pro programe occidentale care au acceptat „noua” viziune. Radicalistii violenti din tarile arabe nu au acceptat aceasta „strategie” de lucru a Occidentului si au perceput-o ca pe o „lupta”. Justificarea fiecarui atentat, din punct de vedere fenomenologic si fenomenologic-politic, este tradus de teroristi ca „legitima autoaparare”. Voi ati venit peste noi, nu noi peste voi. Voi ne-ati invadat simbolurile (vezi atentatul de la Paris), ideologia, sloganurile, nu noi pe ale voastre. Noi nu trebuie sa va anuntam pe voi cand lovim si de ce. Nu trebuie sa ne justificam in fata voastra. Suntem permanent in legitima autoaparare! Interesant, nu-i asa? Nu legitima aparare, ci legitima autoaparare. Adica noi, radicalistii tarilor din Orientul Mijlociu, suntem in stand-by 24/h pentru ca fiecare por din existenta noastra se simte prizonier, trebuie sa dea tribut si explicatii, trebuie sa stea „drepti”, trebuie, trebuie, trebuie…  

Atata vreme cat ultimele analize minutioase ale Conflict Armament Research (CAR) arata ca Olanda, Austria, Elvetia, SUA, Romania (fabrica/-i din judetul Alba) si chiar Japonia sunt suspecte de terorism prin traficul de substante si materiale care tranziteaza, cum-necum, Turcia, trebuie sa ne punem mari semne de intrebare (si sa fim sinceri) daca doar conflictul cultural sta la baza ciocnirii civilizatiilor. Atata vreme cat invadezi intr-un mod insensibil sistemul spiritual, politic, ideologic, cultural, inclusiv penal al unor tari precum cele din Orientul Mijlociu, nu te poti astepta la „dragoste frateasca” inter-civilizatie. Cu atat mai mult cu cat Sellin arata in Culture, Conflict and Crime ca una dintre posibilele situatii conflictuale culturale cu potential criminogen este ocupatia/starea de ocupatie. 

Sa adori, totusi, teroarea, fie ca si comportament impus, presupune disfunctii la nivel cerebral, via emotional. In aceasta directie, tari din Occident vorbesc deja (da!) in spatiul academic si penal de neurostiinte si neurocriminologie. In Romania, pe cand?

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2016. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.