Articolul la care fac referire, aparut zilele trecute in „Libertatea” face parte din categoria articolelor scrise „la comanda”. Are informatie putina, de proasta calitate si malitioasa incat sa asigure formarea unei tornade. Este imbinata zona penala (declaratie avocat Mateut) cu zona civila (cei care fac bani in privat). O harababura jurnalistica ieftina, comercializanta, din pacate. 

  1. Incepem cu fotografia din articol. Persoana din imagine care efectueaza examinarea poligraf lucreaza in privat si nu este psiholog. A facut suficient rau psihologiei din Romania daca avem in vedere cel putin 4 aspecte: (a) infiinteaza o asociatie poligraf in privat unde formeaza alti „experti”; (b) inoculeaza celor care urmeaza cursurile poligraf ca sunt singurii „experti” de pe piata; (c) utilizeaza experienta din structura M.A.I. in privat fara a absolvi cursuri profesionale de poligraf – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf si (d) temeiul infiintarii asociatiei nu este legal: in COR se specifica (la acel moment, circa anul 2000) „732 – Lucratori poligrafi”, care inseamna cu totul altceva decat psihologul cu studii de psihologie judiciara sau psihofiziologie criminalistica in evaluarea comportamentului poligraf (vezi aici). Adica tu te pensionezi dintr-o structura M.A.I., nu ai studii de psihologie, dar apelezi la un cod COR pentru a-ti crea un aparent cadru legal. Grav! Etic, profesional, social etc. Articolul a inceput din start cu informatii distorsionate despre utilizarea poligrafului in Romania.  
  2. Cazul Viorel Chirila si cel care a efectuat testul poligraf. „Ulterior, el a devenit o afacere pentru multi privati care au crezut ca vor da lovitura, insa multi s-au inselat. Cum la fel si detectoarele s-au mai inselat. De exemplu a fost in cazul unui barbat din Bistrita Nasaud care a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru trei crime si zece violuri. Viorel Chirila a fost supus detectorului cu minciuni care l-a scos vinovat, iar dupa 20 de ani de ani s-a dovedit ca fiind o eroare judiciara”. Din fericire, specialistii in tehnica poligraf pe care eu ii cunosc sunt academic-calitativi. Exista si opusul, ca in orice alta meserie. Din nefericire. Insa nu detectoarele gresesc, ci MODALITATEA in care tu, ca specialist, respecti procedura de COTARE a unei diagrame. A venit timpul s-o spun si pe asta: nu toti asa-zisii specialisti respecta procedura. Cand procedura nu se respecta, apar erorile. Fie ele si cele judiciare. Cat despre cazul Cioaca, cand acestuia i s-a propus o a doua examinare, acesta a refuzat. Atunci cand crezi din tot sufletul tau intr-o proba/mijloc de proba/indiciu probat stiintific, apelezi la el si iti doresti sa dovedesti contrariul. Cu atat mai mult cu cat setul 2 de intrebari viza altceva decat la prima examinare.
  3. Se marseaza in articol pe poligraful in privat. Poligraful in privat, draga aparenta jurnalista, presupune sa cunosti multe, inclusiv profilul/backgroundul celui care efectueaza astfel de testari. Daca ai informatii cat negrul de sub unghie pentru ca atat te-a interesat, esti culpabila suplimentar pentru diseminari de informatie cand partiale, cand incomplete.
  4. Atat avocatul Mateut, cat si reprezentantul Politiei ar fi trebuit sa stie ca un probatoriu puternic durduie de probe puternice. Daca poligraful nu e proba pentru dumitale, domnule avocat, poate fi ACEL indiciu care sa te duca la proba de care ai nevoie (vezi cazul slovacilor Andrasik si Kocur). Ajungi la poligraf prin art. 64 din Noul Cod de Procedura Penala coroborat cu Ordonanta nr. 75/24 august 2000 si cu Legea 218/2002. Unde este ilegalitatea? Domnule reprezentant al Politiei, dumneata stii foarte bine ca specialistul poligraf este ajutat foarte mult de colegii de pe teren in aflarea informatiei relevante si a ceea ce, inclusiv dumneata uneori, doresti sa afli in urma examinarii pentru a-ti completa puzzle-ul judiciar. De cele mai multe ori, politistul de teren vine cu o convingere pe care incearca sa o transfere specialistului poligraf. Si, de cele mai multe ori, este convins ca tu, ca specialist poligraf, ai gresit cand ai dat verdictul invers de cum crede el. DAR! Dar nu toti specialistii din structurile M.A.I. sunt pe post conform studiilor profesionale pe care le au. 
  5. Din Lucrarea mea aparuta la editura Pro Universitaria, Psihologie fenomenologica, putem retine eseul „Cat poti controla paiul?”. Informatia amputata „sub obroc” ramane, se pare, specificul acelui tip de jurnalist care arata cat vrea sa arate, aidoma detinatorilor de aparate poligraf care nu sunt inregistrati/avizati/integrati sub o lupa profesionala cu gir, recte Colegiul Psihologilor (cu exceptia unora dintre cursantii acestei asociatii). Cu alte cuvinte, semi-legalitatea si ilegalitatea de care se vorbeste in articol conlucreaza non-stop cu o dorinta de castig despre care se face atat tam-tam de catre doamna/domnisoara Apostol. Insa, in acelasi timp, legalitatea psihologilor avizati in specialitatea „Psihologie aplicata in investigarea criminalitatii” (noua Hotarare in urma modificarii Standardelor de calitate in serviciile psihologice – Partea generala, p. 3) suporta o tensiune etica indreptata spre o maxima performanta profesionala, academica, sociala.
  6. Cei vizati de articol nu participa, activ sau pasiv, la activitati si comunicari stiintifice academice in domeniul evaluarii comportamentului simulat prin tehnica poligraf. Si, paradoxal, nici in domeniul indicat de COR (Codul Ocupatiilor din Romania) in care s-au „inregimentat” pentru o anumita legalitate a demersului lor: „Lucratori poligrafi”. Cu alte cuvinte, asociatia care scoate experti poligraf pe banda rulanta pe piata serviciilor poligraf nu participa la activitatile COR (Cod 732), adica nu participa la sesiuni stiintifice in domeniul tipografiilor si a legarilor de carti. Cum nici cu Colegiul Psihologilor din Romania nu are treaba. Paradoxalul paradoxalului, nu-i asa?
  7. Examinarile poligraf „pe genunchi”. Exista persoane care se gasesc in impostura profesionala, academica, etica, sociala si legala si care, prin efectul activitatilor lor, fisureaza/incearca sa fisureze breasla prin felul in care se dedica activitatii. Dezicerea de aceste persoane si colegii lor este importanta pentru o echipa de profesionisti. Oamenii aleg sa devina non-grata, mai ales atunci cand adevarul este inclus, fortat, in departamente intregi de cuvinte… fara fond. 

Caiafa a ajuns si aici: prin violul informatiei.  

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2016. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.