DSC_6991Cred într-o datorie morală a celor care studiază cu adevărat criminologia: să ajungă la fondatorul spațiului științific criminal. Medicină legală, psihiatrie, antropologie, filosofie, asistență socială, penologie, frenologie, biologie, anatomie; aceste domenii se leagă de numele celui care și-a donat scheletul spre expunere în Muzeul ce-i poartă numele. 
Testamentul său olograf stă mărturie la intrare, dar și Aula Magna. DSC_7044
Atavismul („pecetea criminala”), omul delincvent, femeia delincventa vs normala vs prostituata, studiul tatuajelor, studiul armelor, studiul desenelor deținuților aflate pe vasele de ceramică (art-terapie), studiul desenelor de pe cărțile de joc confecționate de deținuți în penitenciare, modus operandi etc. erau teme de maxim interes pentru Lombroso.  
Cred cu tărie că va veni timpul, științific, când crima se va discuta în sălile de judecată dinDSC_7104 România cu criminologul la bară pentru că așa de lacunare vor deveni unele articole din Coduri, încât neuroștiințele validate criminologic se vor impune ca și „cactuși” vigilenți ai normelor sociale. Paradoxal sau nu, studiul psihopaților arată că amigdala este hiba numărul 1. Mai exact, creierul social al adultului suferă. Și, și mai exact, comportamentul moral înnăscut al copilului nu a fost însușit de către acesta în prima copilărie. Modularea/schimbarea creierului devine, astfel, greoaie, ceea ce face diferența la nivel neurologic între o amigdala mare, adică între o persoană empatică, dispusă la schimbări emoționale și o amigdală mică, adică o persoană lipsită de empatie și de recunoașterea unor emoții pozitive pe facies. Iată criminalul la 15 ani, 17 ani, 18 ani, 23 ani, 27 ani, 28 ani, 32 ani!
Lombroso este prezent, criminologic, și în secolul XXII. Dacă antropologia criminală începea cu studiul craniului lui Giuseppe Villella și studiile de neurogeneză (creșterea de noi celule în creier) se prefigurau destul de palid, studiile moderne în neuroștiințele cognitive privind psihopatia confirmă, indirect, că Lombroso a rostit aproape 100% un adevăr: copiii care nu și-au asumat, din varia motive, comportamentul moral înnăscut, odată deveniți adulți dezvoltă posibilități mai ridicate, în anumite contexte/situații, să comită un act criminal decât acei copii deveniți adulți pentru care valori precum altruism, jertfă, sacrificiu, respect au fost insuflate mult mai asiduu și mai genuin de către părinții lor sau tutori. Toate aceste aspecte pot fi fructificate de expertul psiholog criminolog în expertiza clinică judiciară, respectiv extrajudiciară, dar și în cea criminologică.  

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2016. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.