Evaluarea periodică prin intermediul tehnicii poligraf într-o firmă, pe de-o parte, respectiv investigarea dispariției unei sume importante de bani din gestiune de la ultimul bilanț, pe de altă parte, presupun o manageriere corectă a unor variabile dependente, respectiv independente din partea psihologului examinator.

Fraudarea a 50 000 € din actele unei firme de succes nu este din drum. Ai nevoie de o experiență. De o mână pe care să ți-o faci în alte firme. Poate chiar și la o scară redusă. Constant. 

Ipoteză generală

Se poate erija în „taur comunal” orice persoană din firmă.   

Ipoteze specifice

1. „Taurul comunal” exprimă centrul de interes al unor contexte din firmă.

2. „Taurul comunal” este un vizionar. 

La câteva luni distanță, îți spun că am acumulat o nouă experiență, dar și expertiză. Ți-o împărtășesc și ție, indiferent că vii din sfera psihologiei, juridicului, medicinii muncii sau a spațiului business 🙂

  1. Sindromul „taurului comunal” într-o afacere presupune că ești bun la toate, te pricepi la toate, știi de toate, faci de toate. Ipotetic. Pe hârtie. Poate și în practică. Ești sapiențial (înțelept) mereu. Ai vorbele de duh la tine. Ești apropiat de oamenii tăi și le ești „tăticul șef”. Îi iubești și îi mângâi prin cuvinte încurajatoare. Îi pedepsești când contextul o cere. Îi înjuri când situația o presupune. Te identifici cu ei la nivel verbal, însă ei te simt și girează cu tine afectiv atât cât tu girezi afectiv cu ei. Raționalul din tine, ca șef, se împletește cu emoționalul din ei ca angajați. Rezultă un fiasco procedural, în fapte. Demența voalată a visurilor tale este acoperită de duhovnicia oarecum cu retard a unor principii, în esență, valoroase. Ca șef, ești pompos, grav. Ai în cuvinte încorsetate și meșteșugite o poveste de viață priponită în sufletul aproape a fiecărui angajat. Te simți salvator în puterea ta. Demonstrezi reușita în viață, la locul de muncă, pe piața afacerilor locale, în familie, extraconjugal (după spusele tale) etc. Ești un amalgam de credință vie, maleabilă, firească și antrenament existențial cotidian, cu iz de playboy mioritic. Din această caracterizare, ești vulnerabil/fragil și îi vulnerabilizezi/fragilizezi pe ceilalți. Ești un conducător de oști minunat, adesea împotriva ta. Nu conștientizezi acest lucru decât în momentul în care expertul îți explică despre… actele ratate din psihanaliză. Te simți mesianic din perspectivă spirituală, dar și financiară. Ești „cel mai cel”. „Taurul comunal”! Taurul firmei! 

Trebuie reținut faptul că atitudinea ta în fața celorlalți trădează aparența siguranță de sine pe care ai afișa-o. Subordonații te simt cel mai bine și tot ei îți dau note zilnic. Uneori treci de 2, alteori de 3, de 4, de 5… Ajungi la 10 când ajuți pe cineva dând un salariu mai repede, un împrumut pe care îl vei reține din următoarele 6 salarii etc. Imaginea ta de „salvator comunal” cere victimelor latente din firmă să-și activeze background-ul victimal și să purceadă la hora nebuniei. Ei recunosc în tine agresorul, cel care ține în frâie bine firma. Durul. Impunătorul. Decisivul. Reprezinți pentru ei, inconștient, parte din sindromul Stockholm. Cu cât îi cerți mai des, cu atât îi iubești mai mult, cu atât de iubesc mai mult. Cu cât îi cerți mai des, cu atât îi urăști mai mult… pe unii. Cu cât îi cerți mai des, cu atât îi „dovedești” pe… restul. Există ceva în tine care îi apropie pe unii și îi îndepărtează pe ceilalți. Se numește „momeala lui Midas”: unde pui gândul/vorba, totul se transformă în vis și promisiune.

Toate acestea, în schimb, sufocă atât în tine, cât și în ceilalți, un principiu de bază în afaceri: a nu-l subestima pe celălalt. Fiecare „taur comunal” are propriul său toreador!    

2. Efectul „taurului comunal” constă în păzirea tarlalei de lucernă financiară. Odată rămas fără pripon, angajatul tău răspunde unei nevoi generate de vulnerabilitatea ta de bază: încrederea nemăsurată în ceilalți prin credința că i-ai „cooptat” din cuvinte într-o familie. Preceptele pe bază de credință religioasă îți stau de gir moral și mizezi nesăbuit pe asta. Ori uiți un lucru: taurul comunal scăpat în „lucernă” este liber până își găsește toreadorul. Ceea ce ar trebui să-i vină de hac, adică propria lui conștiință, este o utopie. Dacă există un numitor comun între tine, angajator și el, angajat, aceasta este conștiința (pp. 143-145). La conștiință apelezi prin strategii care și-au cunoscut succesul prin măsurători obiective.

A te trage de șiret cu angajatul virează spre o strategie perdantă. Uiți că (1) nu orice „taur comunal” stă în lucerna ta, și (2) nu oricărui „taur comunal” îi place lucerna. Dar oricărui „taur comunal” îi place să știe că poate apela, oricând, la lucerna ta. Pentru că are gust și mai bun când este (1) păzită incoerent și (2) arăți tuturor ce parcele întinse deții. Nu conștientizezi că, în subsidiar, îți violezi financiar propria moșie. Te dai cu toți, neprofesionist, ca toți să se dea cu tine, neprofesionist. „Taurul comunal” nu devine, cu aceste date ale problemei, decât umbra (Jung) în ceilalți. I-ai însuflețit cu ce aveai mai de preț: viziunea de a face bani și răsplata aferentă, nu întotdeauna pe măsura muncii implicate de fiecare subordonat al tău.   

În loc de concluzie

„Angajatorul Midas” are directă legătură cu „angajatul Midas”. Legătura „criminală”, dar și „victimală” între angajator și angajat nu este de nicaieri. Dincoace de eventualele scuze sau justificări ale angajaților pentru c-ar rămâne la X angajator, trebuie să ne gândim: la ce nivel de iluzie mă aflu în jobul meu, ca angajator sau/si ca angajat? Mă vulnerabilizează acest fapt pentru eventuale acte infracționale, indiferent de unde, și cum, ar proveni câștigul? 

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2016. Toate drepturile rezervate

  

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.