Nici mai mult nici mai putin de 4 ore a durat întreaga mea expunere în fața studenților la facultățile de psihologie, geografie, marketing, a celor înscriși la psihopedagogie specială, dar și la masterul în psihologie clinică judiciară.

A le conferenția studenților la psihologie și masteranzilor în psihologie clinică judiciară despre importanța expertizei criminologice realizată în actul procesual din România a reprezentat un demers profesional la care m-am angajat cu drag. 

Ce au câștigat cei care au participat și ce au pierdut cei care n-au ajuns

Am vorbit despre tulburarea opoziționist-provocatoare ca posibil precursor al celei de conduită, dar și a celei de conduită ca posibil precursor a celei antisociale. Am atins punctul sensibil al faptului că nu este neapărat nevoie să fii diagnosticat clinic cu psihopatie și să deții indicii ale unei tulburări de personalitate antisocială, cum nici faptul că psihopatia și tulburarea de personalitate antisocială s-ar exclude. Pot, sau nu, să meargă mână-n mână. Nu este o condiție sinequanon.

De asemenea, am făcut diferența între psihopatie și sociopatie, ultima fiind forma severă a tulburării de personalitate antisocială, ca în final să încercăm să înțelegem evoluția tulburării de personalitate antisocială.

S-a vorbit despre empatia caldă și empatia rece, dar și despre faptul că psihopații „înțeleg” mai mult decât „simt”. Deteriorarea stării emoționale este principalul indiciu. N-am omis să specificăm și de baza genetică a psihopatiei.

S-au punctat, suplimentar, trăsăturile adiționale tulburării de personalitate antisocială regăsite în DSM V (empatie scăzută, aroganță, farmec superficial, cinism, duritate, volubilitate, sentiment grandios al propriei valori, emfază etc.). De asemenea, s-a punctat de ce anume ai nevoie pentru o dezvoltare normală a nivelelor de conștiință, rușine și vinovăție. 

N-am uitat de noutatea DSM-ului V: tulburarea de reglare a afectului disruptiv. 

Am atins și subiecte precum poligraful, exemple din practica curentă a Laboratorului Testări Poligraf „Les Alin”, interferența cu bolile psihice precum schizofrenie paranoidă, dar și pentru tulburări din spectrul afectiv precum depresia, anxietatea generalizată sau pentru afecțiuni precum psihopatia.  Nu am neglijat nici expertizele clinice judiciare, respectiv clinice extrajudiciare. 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 Câteva din feedback-urile colegilor audienți se pot lectura mai jos:

Această prezentare necesită JavaScript.

 Le mulțumesc, deopotrivă, inclusiv pe această cale! 🙂

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert Criminologie si Stiinte Criminale

Alin Les - psiholog expert criminolog - SRCC - ELSA Constanta 2015 - 27

Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu

Presedinte

©2016. Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.