„Ce treaba are una cu alta?”, veti spune. Ce treaba au Brexit-ul, bursa, imbogatirile rapide din noile depozite de actiuni, cursul leu-euro etc. cu „neinsemnata” criminologie? Va spun acum.

 

  1. In UK, criminologia nu este un antrenament sugubat pentru amatori. Specialistul se agita pentru binele fiintei umane! Este interesat de ce infractorul ar trebui sa stea mai mult/mai putin in inchisoare pentru fapta comisa. In comisiile de eliberare din penitenciar, criminologul este cota parte din vederea de ansamblu asupra noii vieti a viitorului si fostului ex-infractor (dupa lungi analize sistemice, constante, controlabile). Nimic nu este la voia intamplarii in criminologia britanica, pentru ca fiinta umana din acest perimetru al UK-ului nu este la intamplare (vezi mai departe de-aici caracterul uman, dublat de cel sportiv, al suporterilor irlandezi, dublat la rândul lui de educația de a te manifesta in public).

 

  1. Civismul din UK nu este de moda. La moda, da! Dar nu de moda. Tot ceea ce s-a facut cu truda in „domeniul fiintei umane” si al calcatului ei „pe bec”, adica in domeniul criminologiei, ramane valoros adunat in compendii si tratate de criminologie (de exemplu: „Oxford book of…”).

Alin Les_Brexit_criminologie

  1. Daca Brexitul a avut succes, este pentru faptul ca locuitorii regatului britanic nu se multumesc cu galceava politica de la Bruxelles. Punctele cardinale ale dimensiunii politice a bruxelezilor au deranjat britanicii la capitolul „mima”. Daca la nivelul UE, criminalitatea este aprig certata la suprafata, in subteranele deciziilor unor anumiti oameni politici, ea este periculos penetranta. Civismul britanic a decis si din acest punct de vedere: criminologic (preventiv). A fi interesat de un permanent progres tehnologic, moral, de constiinta, social este dovada vie ca britanicul nu alege sa ramana suspendat in viziunea despre lume impusa de altii. Ci in viziunea despre lume pe care si-a construit-o cu sacrificii, cu reverenta, cu principii si multa regalitate. Da, se poate afirma că în Marea Britanie, criminologia este regala! De ce? Pentru c-a ajuns la un nivel de maturitate (a se citi normalitate) atat de incomod pentru spatiul geografic din care și Romania face parte.

Daca André Gide afirma ca nimic din ceea ce se intampla nu este destinat altui om, as extinde mirabila lui zicala si as spune: nimic din ceea ce i se intampla unei natii nu este destinat altei natii.

Alin Leș

psiholog

consultant, formator, expert Criminologie si Stiinte Criminale

office@alinles.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.