Alin Les_poligraf Sibiu

Cu cateva zile in urma, directorul unui renumit hotel ma contacteaza. Imi prezinta problema. Il astept la cabinet. Vine la ora programata.

Cu un aer business profesional, imi expune pe pasi cum s-au intamplat lucrurile. Un turist reclama ca i s-ar fi furat anumite obiecte vestimentare de catre camerista. Pentru un hotel de renume, acuzatie grava.

Directorul imi pune la dispozitie detalii care individualizeaza, intr-un fel, situatia. Balanta se inclina atat in favoarea turistului, 50%, dar si in favoarea cameristei, 50%. De ce? Pentru ca antecedentele cameristei, conform fisei postului, sunt pozitive.

Intrebata daca accepta testul poligraf, camerista a acceptat. Nu are nimic de ascuns, din punctul sau de vedere. Chiar daca sustine ca nu a procedat corect intr-un anumit moment din timpul programului zilnic, stie ca nu se face vinovata de disparitia obiectelor.   

 

Examinarea propriu-zisa

Examinarea dureaza in jurul a 3 ore si jumatate. Detaliile suplimentare pe care le afli de la cel care urmeaza sa fie examinat sunt vitale. Ma interesau, ca examinator, palierele temporale si de contradictorialitate. Nu le-am intalnit la femeia camerista.

In schimb, reactiile psihofiziologice au fost foarte intense. Acest lucru m-a pus pe ganduri, cu atat mai mult cu cat nici instructajul meu nu era respectat intocmai.

In astfel de momente, alerta este maxima pentru mine, ca examinator. „Nu bate” prima parte cu aceasta parte din examinare. Concret, atitudinea de sinceritate si nevinovatie din prima parte nu se regaseste in diagrame, adica in traseele psihofiziologice. Urmeaza partea a 3-a, ultima.

Discutia post-test avuta cu femeia camerista ne indica un nivel sever de autoculpabilizare. Nivelul educational in limite acceptate social da de furca, prin coroborare, cu asumarea unei neglijente in serviciu la acest tip de persoana.

Exista persoane printre noi dispuse sa-si asume culpabilitatea situatiei si sa si-o improprieze atata vreme cat stiu ca acest lucru va rezolva situatia si conflictul se va stinge. Femeia camerista apartine acestei tipologii. Nu vrea complicatii, are nevoie de liniste in familie, stie ca a gresit intr-un anumit moment al jobului, dar nimic mai mult. Insa pentru a se evita situatiile stanjenitoare, omul care detine o constiinta puternica si care este intretinatorul unei familii de trei persoane, este dispus sa lase garda jos si sa accepte pedeapsa.  

 

In loc de concluzie

Ca examinator, am apreciat faptul ca directorul insusi se ingrijeste atat de calitatea personalului, cat si de protejarea lui impotriva acuzatiilor false.

Alin Leș

psiholog criminolog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.