A purta uniforma este astăzi, în multe cazuri adolescentine, desuet. Expirat. Îngrădirea libertății. Aberant. Pueril.

 

Articolul de astăzi din Revista 22 m-a revoltat și intrigat moderat. Suficient încât să scriu aici.

 

Purtatul uniformei nu are legătură cu comunismul. Comunismul a încercat uniformizarea maselor și, implicit, a felului de a gândi: într-o anumită direcție, și nu într-altele.

 

Purtatul uniformei nu are legătură nici măcar cu impunerea de către profi a unei ținute „decente”. Nu că asta s-ar urmări neapărat și expres printr-un decret, o lege, un regulament intern.

 

Purtatul uniformei n-are legătură nici măcar cu drepturile omului/copilului de a face ce vrea. Pentru că, până la 18 ani, când termini liceul (sau se presupune că-l termini), ești înregimentat unei structuri de caracter. Temperamentul e al tău și al părinților tăi. După unele studii transgeneraționale, inclusiv al bunicilor și străbunicilor tăi.

 

Uniforma este despre formarea caracterului și a personalității tale, elevule și liceanule! Despre cât de profund ți-ai dori(t) să devii în gusturi și alegeri.

 

Uniforma este despre o structură coerentă și eficientă a modului în care tu, pe viitor, vei ști cum să acționezi în momentele vieții. Despre a ști să-ți vii în fire la timp. Despre a nu deveni infractor și a ți se pune o etichetă. 

 

Uniforma este despre o asumare internă a unor valori și, implicit, da, a legii. Uniforma este „pelerina” psihologică în situațiile de cutremur afectiv, emoțional, social. Uniforma este despre structură și închegare de caracter.

 

Uniforma este despre împotriva dezordinii. Este despre un segment important din vârsta ta finală (oricare ar fi ea) găsit în perioada ta de psiho-dezvoltare, 6/7 – 18 ani. Pentru liceele vocaționale, cum am fost eu, chiar 19. Uniforma este despre individualitate. 

 

Uniforma este despre trezvie și vigilență. Este despre formarea unui caracter armonios, îndreptat spre respectarea regulilor. Este despre pragmatism.

 

Ca în viața cotidiană: unii suportă regulile, alții le încalcă.

Unii devin prosociali, alții antisociali.

Unii devin (mai) toleranți la frustrări, alții devin intoleranți la frustrări și au impresia că li se cuvin tot, toți și toate.     

Unii vor fi de vază în societate, prin apelarea la meritocrație și sacrificii, altii vor căuta plagierile de tot soiul, până la a deveni adulți incompetenți, iresponsabili, aroganți și infatuați. În trafic este plin de tineri adulți infractori. Faptul că nu ești (încă) prins de Poliție, nu înseamnă că te vei opri din încălcarea regulilor.

 

Uniforma este despre organizarea vieții tale. Ea este un ajutor, o trambulină sau un examen, dacă vrei, pentru maturitatea ta neuronală.

 

Uniforma este „bacalaureatul” tău interior!  

uniforma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.