Fiecare cu ce-l doare pentru țara asta!

Articolul de mai jos, citit printre rânduri și de-a fir a păr, arată locul lipsă al CRIMINOLOGIEI și CRIMINOLOGULUI din sistemul judiciar, dar și din societatea românească.

Dar le va veni și lor rândul… cândva!

Chestorul Mihai Voicu a vorbit limbajul lui, dar atât de voalat criminologic (unde s-a impus).

  1. Dosare cu AN separat sau toate dosarele penale la un loc? Una dintre situațiile în care ar trebui să intervină CRIMINOLOGUL în sistem

Evidenţa activă şi evidenţa pasivă reprezintă doar o formulă de lucru. Acele dosare din evidenţa pasivă sunt trecute acolo pentru că în opinia poliţistului, cu acceptul procurorului, au fost epuizate mijloacele de a le documenta, de a le investiga. Ulterior, în diferite conjucturi, acele dosare se activează şi se pun din nou pe tapet. Sincer nu ştiu exact, pentru că nefiind scoase din flux nu le tratăm diferit. Te preocupă ceva care are relevanţă asupra muncii tale, dacă ar fi toate trecute în evidenţa pasivă noi la fel am lucra pentru că nu laşi hoţul să plece sau să ai indicii şi să nu scoţi dosarul pentru că e în evidenţa pasivă, nu. 

  1. Relația „factor uman – logistică – realitatea de pe «teren»”

A.

Acel poliţist operativ, ca să poată să-şi facă datoria şi să poată să funcţioneze la parametrii şi la eficienţa dorită de societate trebuie să aibă în spate ceva. O logistică performantă, trebuie să fie echipat corespunzător şi la timp, trebuie să i se asigure salariul corespunzător şi la timp, trebuie ca tot mecanismul acesta din spatele activităţii lui în stradă să funcţioneze. Trebuie să aibă un sediu corespunzător, scaune, birotică, să-i funcţioneze calculatorul, ori lucrurile astea nu se fac de la sine, trebuie să ai un compartiment, o structură de suport.

B.

Spaţiile de lucru, sediile, nu poţi fi eficient, nu poţi fi demn, nu poţi fi poliţist fără să ai un minim, poliţiştii sunt foarte modeşti, să ştiţi, n-au cerut lucruri extraordinare într-un birou, dar un spaţiu decent în care să stai de vorbă cu cetăţeanul, chiar dacă a comis o infracţiune, trebuie să ai, şi nu avem, vorbesc de Capitală. Zic că dacă se făcea o secţie de Poliţie pe an, din 1990 şi până acum, erau 26 de ani şi aveam 26 de secţii decente. Nu vrea nimeni zgârie-nori sau ceva, nu, decente, să am un spaţiu decent în care să aştepte persoanele, în care să pot să stau de vorbă cu o persoană violentă, în care să pot să izolez o persoană de alta, să am un spaţiu decent de anchetă.

C.

A patra problemă cred că ar fi aceasta de logistică, care a început să se mai repare dar e departe de a fi rezolvată, cu mijloacele auto şi dotarea necesară poliţistului, în funcţie de ce lucrează, mă refer la autovehicule, la instrumente de lucru, la toate substanţele şi toate aparaturile care ne sunt necesare la criminalistică, suntem, eu de când mă ştiu, într-un deficit permanent, într-o nevoie permanentă. (…) 

 

  1. Posturi insuficient calificate și insuficiente ca număr. Una dintre situațiile în care PSIHOLOGUL CRIMINOLOG lipsește din sistem

Mai exact, modul de lucru în combaterea activităţii grupărilor infracţionale violente era organizat pe sectoare. Ani la rând n-a prea fost eficientă această abordare, în primul rând nu aveau activitate exclusiv pe un sector, de multe ori aceste grupări de notorietate merg şi în afara Bucureştiului, chiar şi în străinătate, personalul care ar fi trebuit să se ocupe aceste grupări, noi am recunoscut, nu era din cel mai calificat. Trebuie să acceptăm că nu toţi poliţiştii sunt superbi, nici toţi poliţiştii nu sunt răi, nici toţi poliţiştii nu sunt slab pregătiţi, peste tot sunt oameni mai buni, mai pregătiţi, mai pasionaţi, mai dedicaţi, mai talentaţi.   

Am extras doar câteva exemple. 

Articolul integral poate fi accesat aici.

logo-modificat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.