A-ți rupe din timp pentru a te perfecționa în practică, dar și la catedră (acolo unde se impune) este o obligație profesională, socială, morală, deontologică și, nu în ultimul rând, etică. În practica ta privată trebuie să aduci noul, cum la catedra ta trebuie să aduci noul. De data aceasta, despre suicid, suicidologie, microbiom vs macrobiom, riscul suicidar în psiho-oncologie, depresie vs programe de sănătate publică/mentală etc.
 
Atât evidence-based-ul dat de cognitivism-comportamentalism, cât și fenomenologia, antropologia, evoluționismul cultural și spiritual, psihodinamismul, art-terapia, psihoterapia de orientare balintiană, aspectele de atașament etc. au stat în centrul antenției suicidului, tentativei de suicid, parasuicidului (suicidul mascat), a depresiei mascate și altele.
 
Ceea ce m-a impresionat la această zi cu caracter științific a fost, dacă îmi permiți, UMANOLOGIA. A lipsit aroganța, autosuficiența exprimată comportamental, buricologia, atotînțelepciunea și, nu în ultimul rând, greucenismul ieftin, neprobat științific-academic public, interpersonal și art-intrapersonal. Dacă vrei, ieri s-au întâlnit la Cluj caracterele tari cu cele sensibil-forte, dar și personalitățile marcante și umile cu cele breviar-antropologice de factură mentorat-călăuzitor.
©Alin Les, 2016. Toate drepturile rezervate
Câteva Idei
1. Cunoaștem științific, în 2016, cam 15-20% din funcționarea creierului (Eliot Sorel, The George Washington University School Medicine and School of Public Health)
2. S-a identificat la nivelul creierului „locația” răspunzătoare pentru starea de bine, plăcerea de a trăi (non-sinonimul hedoniei) atribuită până acum lui „placebo”
3. Rasa „galbenă” răspunde la doze mai mici de medicamente decât rasa „albă” (via enzime genetice – s-a dovedit științific că sportul/atletismul le influențează, doza moleculară a medicamentului, nutriția pacientului etc.)
4. Primii trei pași integrativi sunt nașterea, ținerea în brațe/îmbrățișarea și alăptarea
5. Corelația negativă între abuzul sexual al copiilor sub 10 ani și bolile cardiovasculare, somatice și/sau diabet pentru următorii 10 ani
6. Istoricul de auto-vătămare poate fi predictor de suicid (uneori sex-suicid)
7. Statisticile oficiale ale suicidului au arătat în perioada 1990-2015 un suicid pentru categoria de vârstă 0-4 ani (!)
8. Predictori puternici pentru suicid sunt (și) trăsăturile de personalitate din clusterul B
Programul conferinței poate fi consultat aici.
office@alinles.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.