În România, criminologia/psiho-criminologia nu este încă atât de sus văzută, înțeleasă și identificată corect în teorie și pe teren pentru a ți se cere o opinie în privința rezultatului alegerilor din Statele Unite. 

Însă! Am de făcut 3 observații:

  1. statistica predictivă de ordin cantitativ (sociologic) poate fi învinsă de pulsul, vital sau letal, al mulțimii maselor (Gustave Le Bon), mai ales atunci când stai atent și îl asculți, după ce ți-ai făcut tu însuți o analiză introspecționistă riguroasă și știi cine ești și cine nu ești;
  2. agresivitatea înnăscută, dobândită și socială au câștigat (alături de alți factori asociați), pentru contracandidat nefiind o miză importantă pulsul unei categorii semnificative din societatea americană (work class), strict „mulțimea” fiind suficientă;
  3. la nivel macro, a câștigat metodologia calitativă (observația, proiecția etc.) în detrimentul metodologiei cantitative (experimentul etc.). Mai exact, a câștigat pulsiunea (thanatosul) și libido-ul lui Freud, arhetipul lui Jung, complexul lui Adler, Supraeul Annei Freud, piramida lui Maslow, lupta dintre instinctul vieții și cel al morții (conflictul constant) al lui Klein, instinctul ca tipar dinamic al lui Kohler, șobolanul din sacul cu grâu care se întoarce al lui Guthrie, convingerile de neschimbat ale lui Festinger în detrimentul condiționării clasice a lui Pavlov, condiționării operante a lui Skinner, chiar și împotriva mai multului de la suprafață perceptibil cu ochiul liber al lui Beck.

În loc de concluzie

Omul nu se schimbă niciodată. Doar se adaptează vulnerabilităților întâlnite și își ponderează abilitățile în funcție de complexul „personalitate – situație”. 

office@alinles.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.