3. Caracteristicile esențiale ale victimei

Victimei îi vine foarte greu să accepte, să creadă că este manipulată, chiar dacă poate identifica elemente care să-i ridice semne de întrebare. Gândirea îți este scurtcircuitată în momentul în care agresorul îți spune din gură că îți vrea binele, iar în subsidiar nu face nimic concret. Unele aparențe îți pot cuceri ochii și încețoșa gândirea. Peste pupitrul plin de candoare și presupusă dragoste este așezat, în permanență, un butoi cu dorințe obiectizante, împotriviri, gelozii mascate, control. Dacă ești agresorul, posibil să te identifici în aceste elemente. Dacă ești victima, se impune să-ți pui mari semne de întrebare în ceea ce privește, la propriu, viața ta.

Caracteristicile:

            3.1. „respect de sine scăzut

            3.2. imaturitate afectivă – visul lui Făt-Frumos, al relației idilice

            3.3. hiperempatie – dorința de a-l „salva” pe celălalt

            3.4. înclinată spre dependență afectivă – se teme de abandon, de singurătate și de respingere”

4. Derularea procesului de influențare perversă

            4.1. „Atracția

            4.2. Captarea

            4.3. Consolidarea

            4.4. Blocarea

            4.5. Distrugerea”

 

5. Comportamentul manipulatorului pervers

            5.1. „Seducția

            5.2. Șantajul afectiv

            5.3. Devalorizarea victimei

            5.4. Amenințări

            5.5. Violență”

Și, totuși! Cine este manipulatorul pervers, narcisist care întrunește și criteriile simptomatologiei tulburării de personalitate borderline? Iată ce descriere concisă face o femeie psihoterapeut care, la rându-i, cade în capcana manipulatorului, apoi se decide să împărtășească experiența: „Perversul narcisist este un individ, bărbat sau femeie, care s-a construit pe sine deasupra vidului lăsat de o structură emoțională total imatură. Plecând de la această realitate, asupra căreia nu are niciun fel de influență, perversul narcisist trebuie să construiască o personalitate robustă capabilă să-l apere de vidul sideral al acestui Eu ce n-a putut deveni niciodată adult. Din această imaturitate decurge un comportament centrat 100% pe el însuși, justificat de faptul că supraviețuirea sa psihică depinde de asta. Manipularea, minciunile, narcisismul, mistificările, disimulările, constrângerile (aș adăuga și amenințările cu caracter infantil – n.n.) și alte șiretlicuri ale manipulatorului pervers nu sunt decât mijloace indispensabile supraviețuirii acestui personaj pe care l-a creat și care este în întregime artificial. Sunt singurele mijloace pe care le are la dispoziție pentru a se apăra de vidul care l-ar înghiți dacă și-ar conștientiza condiția reală. Prin urmare, destinul său este o tentativă, disperată și inconștientă, de a evita vidul, adică moartea. Această realitate permite o mai bună înțelegere a motivului pentru care îi este imposibil să se pună în discuție pe el însuși. Cea mai mică îndoială legată de sine, de funcționarea sa, l-ar proiecta în vidul sideral și i-ar disloca gândirea, înnebunindu-l cu certitudine. Violența psihologică sau fizică, accesele de furie, insultele și alte crize psihotice sunt consecințele și expresia fricii viscerale resimțite atunci când îi este pusă în primejdie imaginea protectoare. Atunci când simte iminența prăbușirii lumii pe care a construit-o, perversul narcisist poate recurge la o furie narcisistă pentru care limitele dispar în beneficiul propriei sale supraviețuiri. În acest caz extrem, impulsiv și greu de controlat, devină posibilă «trecerea la acțiune» (sau „trecerea la act” – n..n.) (trecerea la acțiune este un gest impulsiv de o violență extremă, care, accidental sau intenționat, poate provoca moartea persoanei vizate)”.

 

Când consideri și vei ține morțiș să afirmi, cu vârf și îndesat, sus și tare, că iubești o astfel de persoană, nu uita de procesul dependenței afective. Când ți-e rău și bine în același timp, când vertijurile emoționale îți dau ocol, când strălucești în ochii lui, apoi ești aidoma unui nimic (devalorizarea), adu-ți aminte de criteriologia tulburării de personalitate borderline, cu multiple accente de manipulare, perversitate, narcisism, unele elemente asociate TPB fiind de-a dreptul propriile sale componente simptomatologice.

 

Dezvoltarea emoțională a perversului narcisist a înghețat la o vârstă situată între 3 și 6 ani (potrivit autorilor), în timpul fazei care o precedă pe cea a construirii identității sale psiho-emoționale. Cu alte cuvinte, debușeul vulnerabilităților tale emoționale, atât ca agresor, cât și victimă, a fost activat. Din decalajul dintre imaturitatea emoțională și continuarea dezvoltării cognitive (a cunoștințelor sale) decurge comportamentul de adolescent capricios, tipic pentru perversul narcisist. Perversul narcisist deține reflexia emoțională a unui copil mic și comportamentul unui adolescent cu tulburări de adaptare, impulsiv, agresiv și incapabil să-și domine frustrările și să-și recunoască chiar și cel mai mic cusur. Asemenea unui adolescent rebel și cu tulburări de comportament, este incapabil să-și asume răspunderea pentru faptele sale. El nu mai poate să se pună în discuție pe sine însuși, căci asta ar însemna un prejudiciu adus sentimentului de atotputernicie și o primejduire a construcției protectoare a personalității. Recunoașterea unui punct slab ar însemna o confruntare cu sine însuși, descoperirea slăbiciunii și a neputinței sale, fiind nevoit să privească în față cea mai profundă temere a sa, aceea a prăbușirii în vidul interior. Pus în față cu ceea ce a spus sau afirmat cândva, acesta neagă vehement. Practic, încearcă să-ți distrugă simțul realității, încercând să pună în scenă o nouă versiune. Sunt compatrioții propriilor lor înscenări și mistificări. Dacă dispui de un simț clinic, îți dai seama că ceva nu bate: azi, mâine, poimâine… începi să identifici modele de reacție la anumiți stimuli externi pe care manipulatorul îi consideră adesea nocivi. Nu de puține ori, dacă îi explici că nimeni nu are nimic special cu el și că reacțiile altora nu pot fi controlate, ci ține de noi cum le interpretăm, el le cataloghează ca „atac la persoană”: „Ăsta cine mai e? Asta cine mai e? Cine p… mea e ăsta/asta?”. Impulsivitatea verbală este la ea acasă. Când te vezi pe un piedestal, nimeni n-are voie să-ți atingă penele de aur. Dacă se simte vizat într-o situație negativă, el o va răsturna cu abilitate pentru ca interlocutorul să fie cel responsabil. O viziune asupra realității, total părtinitoare, îl apără de vidul interior. Capacitatea sa de a răsturna situațiile este atât de mare, încât, în loc să-i pună la îndoială onestitatea, victima se va îndoi de propriul bun-simț și chiar de propria sa sănătate mentală.

 

Ce este foarte important să înțelegi este că tot acest comportament manipulator vine dintr-o imaturitate emoțională. Fenomenele de evitare, dar și cele derutante și copleșitoare emoțional (pentru tine, ca victimă) pornesc dintr-o relație cu o mamă fie hiperprotectoare, fie cu a unui tată tiranic, fie dintr-o combinație a lor a celor două tipuri. Fiind total incapabil să-și domine frustrările care-i produc fără îndoială o neliniște profundă, perversul narcisist își investește toată energia în organizarea vieții sale în așa fel încât să nu fie nevoit să se confrunte cu o asemenea stare. Dacă, în pofida tuturor stratagemelor, confruntarea are loc, panica impulsivă care se declanșează îl determină să se retragă în sălașul său.

 

  

Un gând despre „TULBURAREA DE PERSONALITATE BORDERLINE. ELEMENTE ASOCIATE ALE NARCISISMULUI ȘI PERVERSITĂȚII MORALE (III)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.