Te urasc nu ma parasi - Kresman, Hal, 2016PREZENTARE

Relatii interpersonale intense si haotice, accese de furie, impulsivitate, amenintari cu abandonul sau cu suicidul… dupa ce ai cunoscut indeaproape o astfel de persoana ramai adesea cu un gust amar si cu intrebarea:

„Unde am gresit?“ In spatele acestui tablou innegurat, se afla insa drama protagonistului – temeri profunde, o senzatie de vid interior, neincredere fundamentala in sine. Lumea unui „borderline“ este in alb si negru, acuta, directa, fara nuante, cu atat mai impresionanta, cu cat acesti oameni sunt capabili sa duca o viata functionala. Pot fi partenerul de cuplu, colega de serviciu, amicul din copilarie.

Cartea de fata, bazata pe informatii din cele mai noi cercetari in domeniu, reprezinta un ghid cuprinzator prin hatisurile acestei personalitati aflate la granita dintre nevroza si psihoza. Scrisa intr-un limbaj accesibil, ea se adreseaza atat terapeutilor, cat si publicului larg, aducand lumina asupra posibilelor cauze ale acestei tulburari, descriindu-i plastic trasaturile prin intermediul a numeroase exemple, ajutandu-te sa intelegi persoana cu borderline de langa tine si sa creezi punti catre ea.

Jerold J. Kreisman este psihiatru, autor si profesor asociat la Universitatea St. Louis. Hal Straus este jurnalist si autor, directorul Centrului Tow-Knight pentru jurnalism antreprenorial din New York.

Cea mai importanta parte a oricarei terapii este relatia dintre pacient si terapeut. Aceasta interactiune formeaza baza increderii, constantei obiectului si a intimitatii emotionale. Terapeutul trebuie sa devina o figura de incredere, o oglinda care sa reflecte o identitate coerenta in dezvoltare. Pornind de la aceasta relatie, persoana borderline invata sa extinda si asupra altora asteptarile adecvate si increderea. – Jerold Kreisman, Hal Straus

Aspectul fizic al lui Jennifer la sedintele de terapie fluctua dramatic. Cand venea direct de la serviciu era imbracata intr-o tinuta business, emanand maturitate si rafinament. Dar in zilele ei libere, aparea in pantaloni scurti, cu sosete pana la genunchi si cu codite impletite; in aceste sedinte se comporta ca o fetita cu voce subtire si vocabular mult mai limitat. – Jerold Kreisman, Hal Straus

Pentru a putea înțelege comportamentul fluctuant (instabil) al persoanelor borderline cu care venim în contact, cred că este necesar să avem în vedere și o altă zonă decât stricta normalitate, așa cum este ea înțeleasă în societatea românească la nivel macro. 

Semenul de lângă mine poate avea o grea suferință pe care încearcă s-o ducă cu el, atât cât reușește, cât mai funcțional. Nu am de unde să-mi dau seama de acest lucru pentru că, rareori, el se plânge. O face doar persoanelor dintr-un cerc intim. În schimb, observi atitudinile lui comportamentale la extreme. 

Se împrietenesc repede. Scopul? A obține beneficii, indiferent de natura lor. 

Fie ești ridicat în slăvi ca fiind foarte bun în domeniul tău, fie nu mai reprezinți nimic. Toate la intervale relative scurte de timp. Conștientizezi, în timp, că ai fost obiectificat.    

Când este totul bine și frumos la final, lupta fiind câștigată, se bucură de victorie. Dacă nu, se victimizează. Și într-un fel, și în celălalt, borderline-ul tot deasupra este. 

Te-ai întrebat vreodată de ce legea penală nu acceptă în instanță probele obținute pe cale electronică (telefon, email etc.) obținute ilegal? Pentru că, adesea, cei care obțin astfel „probele” întrunesc caracteristici fie ale simptomatologiei borderline, fie ale tulburării de personalitate antisocială, fie ale tulburării narcisice, fie combinații în diferite proporții ale acestora. În logica lor, li se cuvine totul. Au dreptul la tot. Sindromul îndreptățirii. Însă borderline-ul omite un aspect: celălalt poate percepe, la un moment dat, toate aceste fapte, ca fiind echivalentul trădării. Bineînțeles, cu nuanțele de rigoare.

Violarea intimității personale, cu scopul de a obține informații „compromițătoare” în vederea completării tabloului din mintea borderline-ului se numește furt. Borderline-ul, bărbat sau femeie, omite adesea aceste aspecte. Este dispus să riște constant.

Predispus la ilegalități, impulsivitate și mitomanie, trăiește într-o junglă emoțională unde victimizarea bazată pe labilitatea emoțională și psihică se comută în manipulare. Îți arată fața pe care tu vrei să o vezi. Recurge adesea la visele tale, mature sau imature, pentru a se încolăci pe structura ta ființială. Când trebuie să plângă, plânge. Când trebuie să râdă, râde. Când trebuie să provoace, provoacă. Când nu trebuie să se penibilizeze, se penibilizează. 

Se folosește de imaginea ei în plan social, adesea cu schimbări vestimentare contrastante. Jennifer este unul din exemplele potrivite. Ține la imaginea globală despre sine, manipulând constant variabilele. Alon Gratch spunea, de exemplu, că granița dintre idealizare și devalorizare este mult mai fragilă decât cea dintre dragoste și ură. „Atât idealizarea, cât și devalorizarea se bazează pe negarea aspectelor care țin de personalitatea unei persoane, o negare care se trage din lupta noastră pentru a ne regla stima de sine”.    

Amintește-ți de aceste situații, și nu numai. Cartea te va ajuta să te înțelegi mai bine, indiferent că ești prieten/-ă cu bărbatul sau femeia borderline, indiferent că ți-a fost iubit, iubită sau amantă, indiferent că este șefa sau amica ta, indiferent că activează într-un domeniu sau altul, indiferent că el este „călăul” și tu „victima”, sau invers. 

Lectură plăcută!  

Un gând despre „TE URĂSC, NU MĂ PĂRĂSI

  1. Datorită facebookului ne dați oportunitatea de a citi și alte genuri de carți care sunt foarte interesante . Va mulțumesc din suflet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.