Persoana cu simptomatologie psihotică (cu probleme psihice, tranzitorii sau de lungă durată) ridică mereu probleme specialiștilor, membrilor familiei, colegilor, prietenilor, poliției etc. Poate să fie într-o stare gravă, maniacală (euforică), sau depresivă, sau maniaco-depresivă, sau, de melancolie (o formă mai acută a depresiei). Poate fi într-un episod acut. Poate să fie ceva atât psihotic, cât și nevrotic, și să te trezești că este o stare tranzitorie în care delirul sau ideația de interpretare, sau/și erotic(-ă), sau/și de grandomanie, sau/și de persecuție etc. să fie doar supapa prin care tensiunea psihologică, somatică, sexuală acumulată se cere eliminată.

Întrebare

Ce faci cu persoana în cauză când, în urma observației clinice ad-hoc, conchizi că are nevoie de medicație psihiatrică? Mai mult, că te și urmărește? Mai mult, că nu ți-a călcat niciodată în cabinet, cu excepția unei autoinvitații pentru a i se explica cum funcționează… poligraful. 

Sugestia mea este să aduci la cunoștință poliției. Drept e, personalul din poliție nu oferă medicație psihiatrică, însă îți lămurește viitoarele opțiuni legale.

Când psihoticul ajunge la un stadiu și mai avansat, cum ar fi hărțuirea (sms-uri, telefoane insistente la diferite ore din zi și din noapte, postarea de imagini cu propria-i persoană etc.), este indicat să anunți organele de urmărire penală. Obsesia, compulsia, tulburarea disociativă de personalitate, isteria, narcisismul, delirurile, fobiile etc., toate concură la simptomatologia unui tablou clinic menit să cocheteze cu penalul. Dacă ai și martori cu care să mergi la poliție și acceptă să dea declarații, este și mai bine.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.