Întreb adesea la cabinet dacă se cunoaște diferența dintre iubire și dependență afectivă. Niciun cuplu n-a știut să facă diferența.

Dependența afectivă, ca orice altă dependență, se interrelaționează cu alte tipuri de dependență care, greșit, mulți dintre noi le încadrăm la subiectul „iubire” sau „dragoste” sau „fericire”. Iubirea adictivă, potrivit Brendei Schaeffer, este o „excrescență malignă a înclinației umane normale către excitație, fantasmare și sațietate”.

Adicția are origini în obișnuința devenită inconștientă. Adică ajung să aleg crezând că aleg bine. Când colo, aleg așa doar pentru a mă feri de suferința pe care n-o pot înlătura decât aruncându-mă într-o relație de iubire. După ce mi-am rezolvat, mai mult sau mai puțin, nevoile nesatisfăcute, mă arunc în următoarea relație. Și tot așa. Neîntrebându-mă ce nu funcționează la mine. Dând vina în permanență pe alții, sistem, părinți, situația socio-economică, politică, ierarhii etc.

Dependența afectivă are legătură cu manipularea. Ne place sau nu, ajungem să descifrăm comportamente și atitudini care dăruiesc pentru a primi ceva în schimb. Unul dintre capitolele cărții „Dragoste sau dependență? Cum să recunoști iubirea sănătoasă” tocmai acesta este. Cartea a apărut în 2009, dar este extrem de validă în zilele noastre.

Cartea cuprinde trei capitole mari:

  1. Realitatea iubirii adictive (Puterea iubirii, Rădăcinile adicției la iubire, Psihologia adicției la iubire)
  2. Cum te iubesc? (Îndrăgostiții dependenți, Jocurile de putere, Apartenența sănătoasă)
  3. Speranțe de viitor (De la adicție la iubire)

În materie, cartea este una dintre cele „rara avis”. Se citește cu creionul, stiloul, pixul în mână, cu carioca galbenă, portocalie, roz, verde lângă, cu foile pentru schițe lângă. Când ajungeți la „Tipurile de iubire adictivă”, luați notițe de la „Iubirea romantică adictivă”, „Iubirea sexuală adictivă”, „Iubirea dependentă adictivă”, dar și de la „Iubirea și mintea inconștientă”.  

Brenda_Schaeffer_Dragoste_sau_dependenta

Les_Alin_Dragoste sau dependenta_B_Schaeffer_2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.