TATUAJUL

Îi spuneam ieri unui coleg psiholog clinician profesionist dintr-un spital de psihiatrie că tatuajul este o formă de a întregi personalitatea individului. Tatuajul vine să reconfigureze Eul plin mult visat al individului. Fantasma tatuajului devine bisectoare între Ego, Alterego și Ego-Alterego².

PERSONALITATEA MULTIPLĂ

Personalitatea multiplă suportă același tipar. Individul apelează la resorturile pe care le consideră naturale pentru a rezista în fața iureșului existențial. Tulburările de personalitate borderline, antisocială, histrionică, narcisică, dependentă, toate sunt comasate într-o exersare de co-dependență. Omul în sine devine, astfel, un puseu de pattern-uri (tipare) al căror rol principal rezidă în pseudo-solidaritatea dintre Ego și Alterego. Psihiatric, omul clachează (sau rezistă până decompensează) în situațiile cronice de stres. De unde pentru anchetatori replicile de factură: „Să știți că este tare rezistentă doamna X/domnul Y!”.

giphy

În schimb, tu, anchetatorul, n-ai idee c-ai fost făcut pe degete de o tulburare de personalitate cu care tu, cel mai probabil, ai rezonat cel mai mult. Tulburare care este subsidiară alteia. Tulburare care devine de referință pentru biroul tău de anchetare fără a conștientiza importanța ei tranzitorie, dar psihiatrică. Tulburare care creează un precedent în biroul tău, precedent deloc jovial, cum ar părea la prima impresie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.