„LA UN MOMENT DAT, VOIAM SĂ MĂ SPÂNZUR”

on

 

Așa își continua M discursul la una din întrebările mele. Acuzele și suspiciunile de infidelitate planau asupra ei de aproximativ 20 de ani. Împreună cu bărbatul ei, au venit la mine să-i ajut.

Uneori, poligraful dezvoltă un complex de stări. Alteori, un complex de inferioritate sau de superioritate. Însă, observ adesea că mai dezvoltă ceva: un sindrom. Sindromul îndreptățirii narcisice manipulatoare.

Nu înainte de a se produce propriu-zis examinarea, cuplul își povestește, în mare, viața. Indiferent cine începe, celălalt va continua varianta lui, dând dreptate pe alocuri celuilalt. Aproape că este un pattern cu predilecție de demonstrativitate. Unul vrea să-i demonstreze celuilalt, în fața examinatorului, că varianta lui este cea „adevărată”.

Complementar acestei stări, mai puțin tensionate la început, este – îndrăznesc s-o numesc – „starea limbii de șopârlă”. Partenerul stă aplecat asupra stării celuilalt și, când simte nevoia să intervină, o face adesea incisiv. Pișcă, înțeapă sau mușcă atât cât consideră că teritoriul verbal aferent stărilor nu-i strică imaginea în fața examinatorului.

„Alb sau negru” în stările dinaintea examinării poligraf reflectă gânduri distorsionate, convingeri iraționale despre viață, cuplu și ceilalți, furie și frustrare, răzbunări personale sau ale unor membri ai familiei de bază sau nou alcătuite etc. Însă aceste stări tensionate din cuplu, agravate de consumul supraponderal de surogate sunt echivalentul „stării limbii de șopârlă”.

În dinamica a câteva ore din timpul unei examinări poligraf, surprind transcendența și răutatea din același om, ura și angelicitatea unui suflet încercat, vitalitatea și moartea de a mai încerca, cantitatea urmărită și calitatea prea dorită, scufundările bilaterale de „luptă între sexe”, contradictorialitatea și fermitatea, iubirea și gelozia, tristețea și virtutea, dorința de a muri și lacrimile care curg șiroaie implorând viața…

„La un moment dat, voiam să mă spânzur, domnul doctor! Vă spun sincer. Dar știți cine m-a oprit? (…) Sora mea! M-a întrebat dacă vreau să ajung în rai sau în iad. Atunci mi-am dat seama că vreau să trăiesc…”.

Ziua Mondiala de prevenire a suicidului
foto credit: arhiva personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.