Pentru că:

  1. expertiza medico-legală psihiatrică, chiar dacă are în componența sa psihologi clinicieni, este insuficientă. Și psihiatrii știu de ce, cel puțin, cei de vază cu care am discutat și sunt onești profesional.

În schimb, unul din marile plusuri ale criminologiei, respectiv al psiho-criminologiei este acela că face diferența între periculozitatea psihiatrică și periculozitatea criminologică.

  1. nu criminaliștii ar trebui să aibă acces profesional la studierea documentelor (jurnale, scrisori, bilete „de adio”, înregistrări, diverse lucruri etc.) găsite la persoana care a ucis, ci criminologii. Sau, și mai concret, psihologii criminologi. Din păcate, impostura este la ea acasă și aici, din varia motive, pe care atât domeniul mare al psihiatriei îl cunoaște, cât și cei care lucrează direct în sfera anchetării infracțiunilor de omor. Să ai tu criminaliști în echipa de cercetare la fața locului, dar să nu ai criminologi sau psihologi criminologi… Crima, dragii mei, are multe fațete. Criminalul, nu mai spun! Din această pricină trebuie privită (analizată) din toate unghiurile profesionale.  
  2. nu psihoterapeutul se avântă în explicații la TV pentru a oferi detalii despre eveniment, ci eventual, în cazul de față, un specialist în grafologie, cu studii de psihologie clinică și criminologie. Dacă are experiență în cercetările la fața locului, cu atât mai mult. Dar studii autentice, nu asimilate prin afilierea la cutare sau cutare departament/laborator/sector din domeniile X, Y sau Z, implicate în anchetarea și rezolvarea cazului.

Ar trebui să înțelegem odată pentru totdeauna: psihiatria forensic fără criminologia actuală nu oferă complet justiției profilul unui criminal. Nu contest eventualele studii de criminologie ale unor psihologi sau psihiatri. Însă, la nivel național, dacă nu se va stabili o prioritate pentru criminologie în domeniul forensic, vom asculta mult și bine explicații… comune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.