• Cum definiţi abuzul sexual?

Abuzul sexual are definiția lui clasică pe care toată lumea o poate repera în diferite surse. Eu m-aș lega, mai degrabă, de agenții provocatori ai abuzului, recte ai abuzului sexual. Și nu doar al bărbatului față de femeie, ci și al femeii față de bărbat. La baza abuzului sexual poate să stea și fantasma sexuală neîndeplinită/neconsimțită în cadrul cuplului? Cât accent pune psihologia prezentă pe fantasmă, ca parte componentă a imaginației, respectiv a procesului imaginar? Știm că după 1950, studiul imaginației s-a diminuat mult tocmai pentru faptul că psihologii nu au ajuns la un consens în definirea ei. Nu a mai prezentat interes atât de mare imaginația bolnavă/deviantă/patologică și pentru faptul că, astăzi, vrem lucruri concrete, rapide, care să se materializeze și să capete o formă clară, precisă. E firesc, astfel, să nu-ți propui să studiezi ceva care este impalpabil, de neatins, ceva ce nu poate fi explicat concret. Sau este confuz și puțin relevant. Însă a nu se uita un lucru! Și gândul/cogniția nu este palpabil/-ă. Dar produce efecte. Ei, nici fantasma sau scenariul imaginar nu este palpabil, dar produce efecte, chiar dacă tu nu le poți cuantifica în mod conștient. În intimitatea cu tine, în intimitatea din cuplu, în intimitatea sexului în grup etc. Pe cale de consecință, aș îndrăzni să redefinesc abuzul sexual plecând de la niște realități concrete românești: actul materializat printr-o dorință inconștientă/conștientă sau un pachet de motivații din același registru, care produce atât sieși, cât și celuilalt, în mod direct sau indirect, suferință, umilire, dezechilibru psiho-emoțional și hormonal, pe termen nelimitat. La baza abuzului sexual pot sta o serie de fantasme sexuale cu diferite conținuturi cognitive și psiho-dinamice la care nici măcar nu te-ai gândit: de putere, umilire, răzbunare, dezintegrare, înghițire, evacuare, absorbire ș.a.    

  • Ce stă la baza acestui tip de abuz?

Traume rostogolite și răs-rostogolite, cu o mulțime de interpretări subiective internalizate nesănătos/deviant, inimi distruse, mass-media, imitația, corupția, exemplele din politică,  fake news, alte tipuri de abuzuri (economice, sociale, psihologice etc.), agresivitatea/furia/violența în varia forme de exprimare.

  • „Chestionarul de evaluare a fantasmelor sexuale” (CEFS). „Copilul” dvs. Explicaţi-ne despre el.

Este un chestionar îndrăzneț, cum ar spune unele dintre persoanele care stau pe gânduri pentru a-l completa. Eu aș merge mai departe: e un chestionar dur, pentru unii; provocator și seducător, pentru alții. Dar să nu uităm: și violul e dur, iar sexul, scandalos. Nu toți pot înțelege meandrele psihicului uman când vine vorba de sexualitate și fantasmele lui. Tocmai pentru că nu este așa ușor, mulți au renunțat.

CEFS se vrea a fi un instrument investigativ-exploratoriu în sfera sexualității normale, dar și patologice. Este gândit de mine în urmă cu 4 ani, îmbunătățit mult pe parcurs și reflectă o viziune de a accede la sufletul și mintea celor care violează sexual. Pentru a avea acces la profilul real al persoanei care a comis un viol, mă interesează să mă opresc la profilul persoanei aflate în libertate, într-un cuplu, singură, după o despărțire, înainte de a se decide a intra într-o relație, aflată într-o terapie ș.a.m.d. Așadar, am creat 112 itemi/întrebări, care vizează aspecte ce țin de intimitatea sexuală. Itemii sunt ordonați, inițial, pe 15 scale. După o primă analiză a rezultatelor preliminare, voi vedea câți itemi vor rămâne ca formă finală; tot așa și pentru scale.

Noutatea, deci, a Chestionarului de Evaluare a Fantasmelor Sexuale este că se aplică, în aceeași formă, atât persoanelor care au o recidivă în infracțiunea de viol/o infracțiune cu motivație sexuală și care execută o pedeapsă privativă de libertate, cât și persoanei care nu a comis o infracțiune cu motivație sexuală, aflată în libertate, care nu a comis sau poate a comis o astfel de infracțiune. 

CEFS se completează de persoanele care au împlinit 18 ani. Limită superioară de vârstă nu există. Dacă ai 100 de ani și vrei să-l completezi, este nemaipomenit! Cine va citi prima parte a CEFS, va găsi acolo toate informațiile necesare. Deja există un număr de 231 de persoane care au completat CEFS varianta cu imagini, respectiv 191 cei care au completat varianta CEFS fără imagini. Le mulțumesc pe această cale, inclusiv pentru feedback-uri.  

  • Cum se stabileşte pedeapsa pentru abuzul sexual?

Depinde de unghi. Nu există o rețetă fixă. De la caz la caz, cu ajutorul psihiatrului, psihologului, asistentului social, ofițerului de probațiune, procurorului, judecătorului etc. Din păcate, încă suntem tributari, în mare măsură, unei individualizări cantitative a pedepsei. Individualizarea calitativă a pedepsei reflectă un mix de specialiști, printre care și psihologul criminolog (clinicianul cu studii de criminologie). Să nu uităm că, specialiștii în drept ne spun că nu există două cazuri la fel. Din câte cunosc eu, nu există o practică unitară, în sensul „așa ar trebui să facem”. Apoi, există veșnicul incest intrafamilial: „datoria” soției sau „datoria” soțului. Primele date preliminare ale CEFS arată că datoria soției în fața bărbatului este mai degrabă fizică, anatomică, pe când a bărbatului în fața femeii este mai degrabă la nivel fantasmatic, partenerul îndeplinind fantasma femeii indiferent de durata de timp.

  • Ce lipseşte în acest moment României în ceea ce priveşte apărarea victimelor abuzului de orice tip şi ce măsuri sunt necesare să fie luate pentru prevenţie?

Lipsește o direcție clară de intervenție comună, cu pași exacți, într-o primă fază. Atât pentru o femeie abuzată sexual, cât și pentru un bărbat abuzat sexual. Dacă femeia sau minorul pot fi abuzați sexual „clasic” și avem atâtea exemple în jurul nostru, bărbatul este abuzat mai întâi emoțional, prin manipulare, iar în plan secundar, sexual, ca o consecință firească. Când bărbatul „se trezește”, vede diagnosticul (terenul) cu alți ochi. Își ia timp să analizeze și observă întreg puzzle-ul. În acel moment, își dă seama că el este victima, iar femeia, agresorul. Tensiunile și conflictele interne, dar și cognițiile (gândurile) de manipulare, exploatare, înșelare a încrederii bărbatului etc. îl pot transforma în agresor. Furia se poate externaliza în diferite feluri. Ori, inclusiv pentru aceste situații trebuie să existe un departament unde, fiecare persoană abuzată sexual, femeie, bărbat, minor, tânăr adolescent etc., să-și poată prezenta situația, iar toată informația să fie adunată într-un dosar. Dosarul ar trebui să fie studiat de o echipă mixtă, psiholog – sociolog, psiholog – asistent social, psiholog – psihiatru sau, mă rog, după caz, în funcție de specificul informației. Apoi, o următoare etapă, și o alta, și tot așa. Din ele înveți prevenția, dacă vrei să o înveți. Din ele măsori și calitatea, dacă vrei s-o măsori. Din ele măsori și prevenția, dacă vrei s-o măsori. Din ele măsori și reușita, la fel, dacă vrei s-o măsori.

Până la prevenție, însă, este nevoie de multă educație victimologică, medicală, psihologică, juridică, financiară, criminologică, psiho-socială, psiho-criminologică etc., pentru toate părțile implicate, pentru a identifica mecanismele trecerii la act, vulnerabilitățile unui cuplu conjugal/non-conjugal, resorturile de identificare sociale și identitare, motivațiile abuzului, gradul de teritorialitate politică, rațiunea neimplicării unor instituții, nevoia de complicitate, coeficientul de simulare inter-instituțională ș.a.m.d.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.