În urmă cu două luni, sociologul criminolog Denis Szabo (Universitatea din Montreal), a plecat dintre noi la vârsta de 89 de ani. Nu doar din acest motiv, țin să subliniez următoarele aspecte:

  1. blogul își suplimentează titlul cu „Psihocriminologie” (în scop de cunoaștere și, deopotrivă, curativ);
  2. criminologul Denis Szabo a murit;
  3. lucrarea „PSIHOLOGIE CRIMINOLOGICĂ. Periculozitate. Sexualitate deviantă. Sociopatie vs psihopatie. 2015-2016” îi este dedicată sociologului și criminologului Denis Szabo, Universitatea din Montreal.

E important să înțelegem că psihologia criminologică sau psihocriminologia are rolul ei bine definit în societate. Inclusiv într-a noastră, chiar dacă progesul rezultatelor ei nu se văd întotdeauna cu ochiul liber.

Într-o societate civilizată, unde legile ar fi respectate de toți (utopie legiferată imaginar!), ar putea co-exista atât un Vlad Țepeș, cât și un Constantin Brâncuși al criminologiei. Atât un Modligliani, cât și un Stravinsky al psihocriminologiei sau psihologiei criminologice.

Aceste jocuri de cuvinte, psihocriminologie, respectiv psihologie criminologică, nu sunt adversare în plan academic, social, lingvistic sau în cercetare. A folosi o formă în detrimentul celeilalte, specificând aceasta (tacit sau cu voce tare), dă dovadă de causticitate contextuală.

Denis Szabo, sociologul care a introdus criminologia la Universitatea din Montreal, a plecat dintre noi la 13 octombrie 2018. Criminolog de renume mondial, a lăsat în urma sa o operă vastă (poate fi consultată aici: http://classiques.uqac.ca/contemporains/szabo_denis/szabo_denis_photo/szabo_denis_photo.html și https://fr.wikipedia.org/wiki/Denis_Szabo).

În România ajunge în două rânduri: 2003, la înființarea Institutului Național de Criminologie și în 2004, când primește diplomă de Doctor Honoris Causa în Sala Senatului a Universității din București, unde ține prelegerea: „Criminologia în Europa și America: diferențe culturale”. Din acest moment, studiul criminologiei comparate și-a pregătit următorul stadiu.

Următoarea lucrare o voi dedica lui Denis Szabo dintr-un motiv profesional: cum domnia sa a fost promotorul introducerii criminologiei în curricula Universității din Montreal, așa și eu am avut parte de deschiderea Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației pentru introducerea disciplinei „Psihopatologie, psihocriminologie și evaluarea comportamentului simulat” în curricula masterului „Psihologie aplicată în domeniul securității naționale”, anul universitar 2016-2017.

Dumnezeu să-l odihnească!

Un gând despre „DENIS SZABO ȘI CRIMINOLOGIA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.