Pentru că unele mărturisiri ale suspecților se obțin prin mijloace neprofesioniste (cu forța, prin amenințări, diferite tipuri de tortură psihică etc.), țin morțiș să reiterez două aspecte:

1. PSIHOLOGUL CRIMINOLOG. Nu psihologul criminalist, nu psihologul (strict) clinician, nu psihologul judiciar, nu psihologul juridic (cum îi mai aud pe unii) sau alte variante „de catifea”.

  • Acest tip de psiholog este cel mai în măsură să obțină mărturisirile. El este „uliul” anchetei. El decide pistele de investigație, în urma analizării dosarului (vezi criminologia canadiană). Are musai nevoie de o echipă bună, zdravănă cognitiv și emoțional. Profiler de unul singur nu există; este de neconceput. Evitați biasarea glisării pe meritele unui singur om în soluționarea anchetei. Da, are un merit deosebit, dar laurii nu sunt ai lui în totalitate.
  • Într-o oarecare măsură, este însuși profilerul. Cu toate că, a fi profiler cere ARTĂ, PROFESIONALISM, DISCREȚIE. Comercializarea meseriei de „profiler” și, mai ales, adularea ei, fără smerenia potolită ale situației, contextului și conjuncturii (nu sunt același lucru în psihologia criminologică!), poate da rateuri și/sau să o pună într-o lumină nefavorabilă. Pentru mai multe detalii, vezi „Psihologie criminologică. Omul și mulțimea în note, impresii și realități subiective” (Oscar Print, 2014).

2. Reamintesc că există un DECALOG PSIHO-CRIMINOLOGIC referitor la fantasmele sexuale ale persoanelor care încalcă legea, pe care îl puteți consulta/lectura în „Criminologie și psihologie criminologică” (Leș, 2013, pp. 250-252).

  • Acest decalog este baza și ghidul oricărui profesionist din domeniul judiciar și/sau criminologic și/sau criminalistic, care este dispus să nu înjure, să nu umilească, să nu dea cu pumnul în masă, să nu fie agresiv, să nu rănească, să nu denigreze etc. criminalul, violatorul, agresorul sexual sau cum vrem să-l etichetăm. N-ar trebui să existe respect pentru așa-zișii „judiciariști” care denigrează public persoana pentru care opinia publică cere pedeapsa cu moartea, scaunul electric sau alte forme de anihilare ale rău-făcătorului. Înseamnă că nu s-a înțeles că interogarea agresorului sexual înseamnă, de fapt, interogarea fantasmelor lui sexuale. Doar așa ajungi corect, ETIC și PROFESIONALIST, la individualizarea calitativă a pedepsei.
  • Mărturisirea falsă vine ca efect al unei persuasiuni coercitive sau persuasiuni cu coerciție. Procesul de obținere a unor astfel de mărturisiri este asemănător procesului de obținere a unor confesiuni fără coerciție, cu excepția faptului că interogatoriul include și aspectele clasice ale coerciției (constrângerii) a mărturisirilor false induse de constrângere (conform https://www.btb.termiumplus.gc.ca/ – banca de date terminologice și lingvistice a Guvernului din Canada).
  • A sosit momentul să ieșim din zona de confort a unei pseudo-bărbății profesionale. Pudibonderia nu-și are locul în lucrul cu fantasmele sexuale. Ca să ai acces la murdărie, știm cu toții că mănușile devin indispensabile. Pentru că, nu?, fantasma sexuală deviantă implică mult marasm, grețoșenie, stări de vomă, migrene, somatizări și alte efecte psihologice.

 

Alin Les_criminologie_psihologie_criminologica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.