1. Din păcate, discuțiile despre educația sexuală ar fi trebuit să fie extrem de profesioniste, cu specialiști extrem de motivați în a indica plusuri și minusuri. Pentru că analizele despre importanța educației sexuale ar fi trebuit să fie la pachet/mână în mână cu specialiștii care analizează dinamica producerii violului în societatea noastră.
 
2. România nu a avut parte de o discuție profesionistă la nivel național despre educație sexuală și agresiuni sexuale. Criminologii și psihologii criminologi, alături de sociologi, ofițerii de probațiune, psihiatri și alți specialiști implicați a(vea)u un cuvânt greu de spus. În orice țară cu valori coerente și nu arbitrare, deciziile la nivelul superior au la bază argumente din știință și praxis.
 
3. Din ce am observat până acum, nu întotdeauna legiuitorul își dorește calea cea dreaptă, cea invocată, ci calea mai simplă. Din cauza faptului că n-au existat astfel de dezbateri la nivel național, nici cetățenii nu cunosc foarte bine ce e cu violul, agresiunea sexuală și/sau pedepsele mai mari sau mai mici. Nimeni nu s-a născut învățat, dar ne putem ajuta reciproc.
 
4. Tot din păcate, psihologia românească a venit cu prea puțină știință (raportată la valorile autohtone) în spațiul agresiunilor sexuale și, în mod special, ale violului. Din acest considerent am gândit „Chestionar de Evaluare a Fantasmelor Sexuale” (cunoscut online și în comunitatea științifică restrânsă ca CEFS), instrument de factură psihologică și criminologică, în ajutorul judecătorilor, procurorilor, avocaților, psihologilor (din diferite ramuri), psihiatrilor, ofițerilor de probațiune etc. Rolul lui este multiplu, iar consecințele aplicării implică – direct și indirect – victimele, agresorii, familiile ambelor părți, judecătorul, procurorul, avocatul, societatea (ordinea poate fi, oricând, alta).
Conferinta Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti / 3 aprilie 2019
Conferință Facultatea de Drept, Universitatea din București / 3 aprilie 2019
5. În egală măsură, o educație criminologică (pe lângă cea juridică, existentă) ar fi trebuit să acompanieze educația sexuală. Dacă o educație sexuală coerentă nu are și/sau nu va avea sorți de izbândă este și pentru că o puzderie de specialiști – din absolut toate domeniile – au trișat cercetarea. Adică research-ul.
*
P.S. Vă invit pe toți cei interesați să luați parte la toate workshop-urile și conferințele (fizic, online sau și-și) pe care le voi susține când voi începe explicarea a) nu doar a importanței unui instrument ca CEFS pentru profesioniști și non-profesioniști, ci și b) ca o conștientizare publică, colectivă că sexualitatea deviantă/traficată poate deveni o problemă de securitate națională (vezi cel puțin „cazul Caracal”).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.