Scrisorile pe care le primea Albert Ellis la „The Independent”, prin Paul Krassner și Lyle Stuart, unde scria editorialele pe subiectul sexualității erau care mai de care. Unii îl huleau și doreau rezilierea abonamentului. Alții, îl felicitau pentru munca depusă.

Albert Ellis nu mai e și în urma lui a rămas o muncă titanică. Psihanalist la bază, Ellis studiază și scrie „rațional-emotiv” despre sexualitate. Vorbește despre ipocrizia sexuală a americanilor din anii ’50-’60, pe care o taxează nepătimaș și științific: „Drumul meu ca autor de editoriale pentru <The Independent> nu a fost întotdeauna lin”.

Rămas pe drumul său de cercetare, se exprimă bucuros în privința „calomniatorilor mei” care „nu au reușit să monopolizeze discuția”. Bravul Ellis! Nu i-a fost nicidecum teamă să afirme: „Nu este prima oară când am observat că unii dintre cei mai violenți și mai virulenți <radicaliști> sunt, în același timp, puritani în toată puterea cuvântului”.

Albert Ellis este un nume în psihologia mondială. Nu doar pentru că a fost un non-conformist (prin studierea științifică a sexualității), ci pentru că a îndrăznit să spună lucrurilor pe nume într-un domeniu considerat „prea intim” și „abject”.

Așadar, în 2020, știința despre sexualitate în România reflectă realitatea americană a anilor 1950-’60. Avem un decalaj de 60-70 de ani în ceea ce privește optica despre sexualitate. Rezultatul privind educația sexuală va adânci, din păcate, cunoașterea despre ceea ce este moral, civic și social în sexualitate, respectiv în sexualitatea unui cuplu. Rata violurilor, din nefericire, va crește și ea pentru că, unde nu există o rațiune pentru a se explica logic „lucrurile rele”, Răul va mușca aparent la întâmplare.

P.S.
Apropo! Știați că una dintre posibilele explicații pentru care violurile cresc în România „se datorează” inclusiv tulburării de curtare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.