Dacă aș fi întrebat cum se face educația sexuală, aș răspunde: cu specialiști formați în psihologie și psihiatrie clinică, sexologie, criminologie, sociologie, teologie, pediatrie, dar și alte specialități care nu se declară rivale. Nu este un profil perfect și nici nu trebuie să fie astfel. Orice sugestie/îmbunătățire, explicată rezonabil, este binevenită.

1. Oameni deschiși la minte; nu îndoctrinați, nu mânați de ură, ci de cunoaștere.
2. Nu pătimași și biasați, ci plini de zelul pozitiv, umor și perspicacitate.
3. Nu roși de umilințe, rușine și abuzuri trecute/prezente sau ambele variante, ci concentrați pe dimensiunile sacre, laice, juridice/criminologice, medicale, sociale, psihologice ale sexualității.
4. Nu plagiatori, ci oameni cu activitate în domeniu, pentru a se analiza pertinent din partea celorlalți pasiunea lor pentru ceea ce fac.
5. Nu oameni cu vreun dosar penal sau vreo plângere penală în sfera sexualității, ci oameni integri.
6. Nu răpuși de dorințe de răzbunare pe vreo altă categorie socială, ci mânați în lupta unei adevăr cu „impact factor” (IF) național.
7. Nu segregați de interese mici și meschine, ci împinși de dinamici de grup coerente, logice, inspiraționale.
8. Nu doritori de lupte surde, ci concreți, cu rezultate vizibile la finalul fiecărei seri.
9. Concentrați pe ideea unui „grup de lucru”, „sinod” sau „cerc” în care beneficiarii, copiii, să fie afișați pe un perete caracterizați de zâmbet și râsete (peretele 1), alături de copiii cu comportament delincvențial aflați în centrele de reeducare și cei din grija DGASPC-urilor, în care s-ar explica abuzurile la care sunt constrânși fie să ia parte, fie prin implicare directă/indirectă (peretele 2). Pe un alt perete (peretele 3) aș afișa chipurile copiilor aflați pe paturile din spitale și policlinici; este important de reținut că boala este un compromis și că uneori, prin faptul că n-o putem controla, ne face să ratăm unele dintre cele mai frumoase momente ale vieții: căsătoria, viața sexuală sau însuși păcatul. Pe un alt perete (peretele 4, și n-ar trebui să fie ultimul) aș pune imagini cu copiii din biserici, care sunt cu părinții sau rudele lor, indiferent de ipostază: joacă, dormit, mai gălăgioși, la pupat icoanele sau stând la rând (singuri sau ai lor) pentru Sf. Împărtășanie. Acești patru pereți i-aș numi „Stâlpii Onorifici ai Educației Sexuale”. În interiorul pereților aș aduce pereți falși și flip-chart-uri pentru ca fiecare specialist să-și scrie ideile, după principiul brainstormingului.
10. Dacă la adresa de contact, unde se vor putea înscrie doritorii, se vor afla și persoane pur pasionate de sexualitate și nu vor avea probleme de factură psiho-morală și judiciară, în urma unor evaluări externe obiective, aceștia vor putea face parte din grupul de lucru (ca referenți).

I-aș pune la o masă și i-aș pune să realizeze un plan. Le-aș spune că sunt responsabili pentru viitorul României pentru cel puțin o generație de acum încolo. I-aș informa că au în față formarea nu a unor copii, ci a unor viitori adulți. Nu destine, ci pre-destine. Nu machete sau păpuși fără conștiință, ci viitoare genii sau, dimpotrivă, viitori criminali și/sau violatori. Viitori medici sau avocați, viitori judecători sau ingineri. Viitori psihologi sau sociologi și alte meserii nobile și pline de viitor.
Ar avea 6 luni la dispoziție să genereze un plan A și un plan de rezervă, B. Unii vor fi specialiști, alții, supervizori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.