Dacă nu ai acces la granturi, studiile evidence-based (validate științific) se realizează cu dificultate. Nu e imposibil, dar ia timp. Și aici mă refer la cele din sfera sexualității.

Am făcut mici progrese cu noutățile instrumentului psihologic „Chestionar de Evaluare a Fantasmelor Sexuale” (Sexual Phantasy Assessment Questionnaire). Prescurtat, CEFS, respectiv SPAQ.

S-a realizat analiza factorială exploratorie și analiza factorială confirmatorie la CEFS (Chestionar de Evaluare a Fantasmelor Sexuale), pe cei 816 participanți de genul feminin (perioada 2017/18-2019). Cu alte cuvinte, avem o idee despre sexualitatea fantasmatică a persoanelor de genul feminin, dinaintea și în timpul pandemiei. Din motive de publicare a rezultatelor în viitorul apropiat, voi enumera doar 3 aspecte:

1. fantasma de viol (identificată și în lotul masculin); vezi pe larg în lucrarea „Sexualitate, viol, personalitate: o contribuție științifică (Leș, 2021, p. 41); 2. anilingus activ (identificată și în lotul masculin, vezi pe larg lucrarea citată (p. 41); 3. și, atenție, swinging! (identificată și în lotul masculin, sub forma troilismului*, mai exact a autagonistofiliei – a se vedea pe larg lucrarea citată, la pagina 42).

Când vor fi publicate, cel mai probabil că rezultatele vor naște polemici: statistice, sociale, religioase etc. Un lucru este cert: avem un inconștient sexual. Acesta „lucrează” mai ales fără voia noastră și proiectează pe ecranul minții cele mai adânci/intime dorințe refulate. Unul dintre cele mai mari plusuri ale acestui studiu arată că mintea noastră plăsmuiește „zugravi ai minții” (fantasme) atât în cadrul cuplului, cât și în izolare/non-cuplu.

_______________

*TROILISM = activitate sexuală care implică trei persoane. „Un troilist este persoana căreia îi place să se angajeze în activități heterosexuale cu un partener, precum și să observe partenerul în activități sexuale cu o a treia persoană. Cea de a treia persoană poate să fie de același sex cu partenerul sau cu troilistul. Dacă cea de-a treia persoană este de același sex cu troilistul, nu se întâmplă decât observarea. Dacă cea de-a treia persoană este de același sex cu partenerul troilistului, troilistul se poate angaja în activități sexuale cu ambele persoane” (VandenBos, 2020, p. 616).

Surse bibliografice

1. Leș, A. (2021). Sexualitate, viol, personalitate: o contribuție științifică. Breviar de psihologie și criminologie în fantasmele sexuale. București: Universitară (https://www.editurauniversitara.ro/psihologie-6/sexualitate-viol-personalitate-o-contributie-stiintifica-breviar-de-psihologie-si-criminologie-in-fantasmele-sexuale.html | https://www.emag.ro/sexualitate-viol-personalitate-o-contributie-stiintifica-breviar-de-psihologie-si-criminologie-in-fantasmele-sexuale-alin-les-9786062812447/pd/D795PKMBM/).

2. VandenBos, G.R. (2020). Dicționar de psihologie clinică. București: Trei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.