NOU! A apărut lucrarea „Impenitența socială. Neputința de a accepta neconvenționalul” (Ed. Universitară, 2021)


Adesea auzim de cuvinte sau expresii de genul „E binevenit un boost!”, adică un mix de energie. Așa este și cu această carte a mea: este de tip boost sau shake, în zilele tale ploioase, morocănoase sau apatice. Bine, creierul funcționează continuu în viețile noastre, cu excepția somnului; deci n-ai avea când să te plictisești pentru o viață apatică. Dar chiar și așa, le avem. E important să deschizi ochii către neconvențional pentru a-ți lărgi aria de înțelegere a fenomenelor sociale. Nu ai timp să te pui la punct cu tot ce apare în materie de știință; trebuie să mănânci, să dormi, să lucrezi, să cauți sensul, să te însori sau măriți, să faci copii, să le oferi sensul, să atingeți target-uri ș.a.m.d. Uneori, căutați chiar și să fiți fericiți și încercați să acumulați materie, devreme ce se presupune că progresul ne este aliat.

În fiecare zi mai apare o provocare, chiar dacă nu o vedem sau simțim. Este provocarea neconvențională, antreprenorială. Exhaustiv de periculoasă sau toxică la prima vedere, dar care ne face cu ochiul. Fără să ne dăm seama, această provocare este invariabil un test pentru limitele noastre. Fiecare neconvenție este un proiect, o șansă pentru a ajunge mai rapid la visul și împlinirea noastră. E important să devii „open-mind”, dacă n-ai reușit între timp. Altfel săgetezi perspectivele și altfel vei fructifica oportunitățile ivite. Dar e important să treci peste angoasa existențială a vieții și reușitei. În fapt, ele ar trebui să reprezinte balansul perfect pentru atingerea țelului. Și-atunci, ce e important? Păi, să le luăm pe rând.

1. Fii creativ și încearcă să fii conștient de darurile tale! Talanții tăi sunt relevanți dacă îi onorezi cu prețuirea divină ce ți-a fost dată. Fiecare dar este o sărbătoare în avans, pe care încă nu ai descoperit-o. imaginația ta este o perspectivă, o replică la cine ești.

2. Încearcă să te cunoști constant și să te treci de la un nivel la altul, de la o stare la alta. Rupe convențiile și reglează-ți obiective cu adevărat competitive și concurențiale pentru tine. Transformă-te într-un avanpost, exact cum vezi în Formula 1. Cu fiecare reușită, vei crede și mai puternic în tine și comenzile din mintea ta.

3. Sărbătorește-ți reușitele! În limbaj psihologic se numește „recompensare cognitivă” și presupune să îți oferi cadouri cognitive și emoționale, fizice sau simbolice pentru succesul obținut.

4. Fii responsabil și onest; nu trișa și nu exersa dinamicile perverse care te-ar putea compromite. Respectă acea etică și acel fair-play care te propulsează! Rămâi în picioare, chiar dacă le ai scurte sau lungi.

Poate vei avea dificultăți în a lectura rândurile mele, însă încearcă să le vezi cu ochii minții; în mod special, cu acea voce din capul tău care nu ești tu. Trebuie să înțelegi, la un moment dat, că însuși creierul tău este precum o echipă de adversari, cum ar spune David Eagleman. Dacă ajungi la acest stadiu, ești pregătit să înțelegi lupta între convențional și neconvențional. Între acceptabil și neacceptabil sau interzis. Între contestabil și incontestabil. Vei înțelege că tu însuți ești mai mulți și asta poate fi un plus pentru tine, dacă începi să delegi sarcini raționale și emoționale către suflet.

Pandemia a venit cu un suflu nou: de interdicții și noi realități care se bat cap în cap. dacă ați urmărit filmele cu Mafia siciliană, ați putut observa cum evoluția și involuția, progresul și stagnarea deveneau una cu fiecare armă folosită. Până când au început „abuzurile” lui Toto Riina, iar Tommaso Buscetta „a ciripit” și a devenit trădător. O parte din familie i-a fost distrusă: doi dintre fiii lui au fost torturați și uciși, apoi dizolvați în acid. Veri, gineri, cumnați i-au fost uciși în plină stradă sau unde munceau. „Virusul” Mafiei producea ravagii oriunde în lume: de la Brazilia la USA, așa cum SARS-COV-2 a reușit: să distanțeze oamenii și întreaga lume. În acest moment, s-au creat echipe de adversari în întreaga lume, de la conspiraționiști la cei care cred în virus și pericolul ce vine odată cu el. De la o anumită ordine s-a ajuns la o anumită dezordine; fiecare a crezut că celălalt trebuie să schimbe ceva. Nu el însuși. La nivel societal, indivizii mai degrabă raționali și neconvenționali au așteptat salvarea de la Pfizer, Astra Zeneca sau Moderna, pe când indivizii mai degrabă emoționali, sceptici și convenționali s-au implicat în mitinguri, boicotări, scandări de mesaje contradictorii. A rezultat un haos, cu vârful aisbergului îndreptat fie spre Rațiune, fie spre Refuz. Lumea s-a confruntat cu neputința de a accepta neconvenționalul; în cazul de față, realitatea pandemică a virusului care face ravagii și ucide, efectiv, lent și progresiv.

Alegerile noastre se fac în funcție de recompense. Recompensa poate fi acum sau amânată. Un creier care gândește că virusul nu există nu rezistă la recompense amânate. El este obligat să ia în considerare diferite opțiuni și, pur și simplu, nu poate. Nu a fost pregătit să sesizeze critic diferențele. Este un creier sculptat mai degrabă să accepte erorile decât să le analizeze critic și ceea ce neuroștiințele numesc „eroarea de predicție”: „diferența dintre rezultatul la care ne așteptăm după ce facem o alegere și rezultatul pe care l-am obținut în realitate” (Eagleman, 2018, p. 121).

Conform lui David Eagleman, evaluarea constantă a lumii ține de dopamină și cu cât reglează mai bine dezechilibrul dintre realitate și așteptări/expectanțe, cu atât va ști mai bine cum să se adapteze la realitate data viitoare: „Dopamina acționează ca un element care corectează eroarea: un evaluator chimic care lucrează întotdeauna pentru ca evaluările să fie cât mai actualizate. În felul acesta, îți poți prioritiza deciziile pe ipoteze optimizate cu privire la viitor” (Eagleman, 2018, p. 122).

Recomand cartea tuturor celor care vor să înțeleagă fenomenul impenitenței sociale în pandemie și post-pandemie.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.